[...] Stara się też wykonywać sesje HIIT na bieżni lub na schodach. Spożywa od 5 do 6 posiłków dziennie, aby mieć energię i dobry metabolizm. W jej diecie dominuje chude białko takie jak indyk czy białe ryby, zielone warzywa i zdrowe tłuszcze. Nie zapomina też o suplementacji w postaci L-karnatyny, spalaczu tłuszczu, białka i kompleksu [...]
Jednym z częściej pojawiających się problemów, szczególnie u osób szczupłych, z szybkim metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal [...]
[...] beta w trzustce wydzielających insulinę). Potwierdzono tezę dotyczącą roli interferonu alfa w cukrzycy typu 1, ponieważ wykazano, że terapie neutralizujące wspomniane białko hamują dysfunkcję komórek beta, która poprzedza początek cukrzycy typu 1. IFN-α potrafi wywoływać programowaną śmierć komórek i przyczyniać się do uszkodzenia naczyń, [...]
[...] ogromne znaczenie podczas ujemnego bilansu energetycznego, pozwalając na zachowanie ich pełnej funkcji, co z kolei przekłada się na zwiększoną konsumpcję energii. Co ważne, białko skutecznie podnosi poziom TEF, czyli działa na podniesienie temperatury naszego ciała, dając efekt termiczny. Ilość białka, jaką powinniśmy zastosować, to około 1,8g [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w formie uzupełnienia diety można zmodyfikować tak, aby podnieść efektywność jej wpływu na organizm osoby trenującej. Otóż wszystko zależy od odpowiednio dobranego okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki [...]
[...] od ćwiczenia. Jeśli chodzi o cardio, lubi HIIT w krótkich 1-minutowych odstępach na bieżni i na schodach. Spożywa aż 6 posiłków dziennie, a jej codzienne menu zawiera chude białko, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze. Ashley jest doskonałym przykładem na to, że dzięki ciężkiej pracy i konsekwencji można osiągnąć sukces. Nam się podoba.
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
[...] warzywa, pełne ziarna i rośliny strączkowe, powinny być regularnie włączane do diety. Dobrymi źródłami białka mogą być mięsa, jaja, nabiał czy strączki, ale też odżywki białkowe. Stosowanie ziół i naturalnych suplementów, takich jak cynamon i berberyna, również coraz częściej znajduje zastosowanie we wspieraniu zdrowia osób z cukrzycą typu [...]
Zalecana dzienna dawka białka dla osób trenujących siłowo wynosi około 1,5-2,5 g na kilogram masy ciała. Czy zwiększanie podaży białka do 3-4g przyczyni się do zwiększenia masy mięśniowej? Jak zwiększone spożycie tego makroskładnika wpłynie na tkankę tłuszczową? Odpowiedzi na te pytania naukowcy szukali w poniższych badaniach naukowych. Trochę [...]
[...] szczególnie jeżeli obserwują utratę wagi, zapadają na jakąś chorobę lub powracają do zdrowia po jej leczeniu. Starzejący się organizm słabo wykorzystuje bowiem spożywane białko, a tym samym potrzebuje go relatywnie dużo do utrzymania należytej masy i siły mięśni, masy kostnej i prawidłowych funkcji fizjologicznych. Przy czym nie można [...]
Dostosowanie godzin spożywania posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
[...] Komosa ryżowa bogata jest również w błonnik (7 g błonnika/100 g). Komosa ryżowa jest bezglutenowa, dzięki czemu spożywać mogą ją osoby z nadwrażliwością na to białko. Czarny ryż Czarny ryż posiada o wiele lepsze właściwości zdrowotne niż jego biała odmiana. Znajdziemy w nim te same przeciwutleniacze, które można znaleźć w jagodach. [...]
[...] diety jest lepszy do kontroli nadciśnienia? Tego nie wiadomo, jednak w jednym z badań większą redukcję ciśnienia krwi odnotowano na diecie wysokotłuszczowej – LC (28% białko; 14% energii stanowiły węglowodany, mniej niż 50 g dziennie; 58% energii dostarczały tłuszcze), w porównaniu do diety diety HC (17% białko; 53% energii stanowiły [...]
Kiedy mówimy o regeneracji, większość z nas pomyśli o śnie. Jest w tym sporo racji, gdyż właśnie podczas snu nasze ciało ulega „naprawie” i ponownie jest gotowe na działanie. Oczywiście czas regeneracji powiązany jest ściśle z odżywianiem, jak i objętością treningową. Inozytol Odpowiedzialny jest za efekt uspokajający, jak i ogólne funkcjonowanie [...]
[...] beta trzustki (insulina). U zdrowych osób leptyna powoduje spadek głodu poprzez regulację stężeń: neuropeptydu Y (NPY) hormonu koncentrującego melaninę (MCH) oreksynę białko z rodziny Agouti (AGRP) Należy dodać, iż w ustroju otyłych osób występuje dość często oporność na insulinę, a ten hormon również stymuluje odczuwanie sytości. Zarówno [...]
Suplementacja sportowa jest często konieczna, gdyż ilość substancji bioaktywnych w produktach żywnościowych jest uszczuplona i dostarczenie odpowiedniej podaży, która będzie wykazywała działanie biologiczne, będzie niełatwe. Jednak wiele osób, stosując suplementację, zaczyna ignorować jej pierwotne przeznaczenie, stawiając na pierwszym miejscu [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] kofeinę, uzyskano lepsze efekty w porównaniu z samym treningiem aerobowym lub samą suplementacją kofeiny. Przy tym warto pamiętać, że kofeina (guarana), zielona herbata czy białko serwatkowe poprzez różne mechanizmy sprzyjają pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Przeczytaj koniecznie: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko [...]
[...] do umiarkowanej podaży, wysoka podaż węglowodanów zwiększała ryzyko zgonu o 23%, zbyt niska podaż o 20%. Jednak śmiertelność wzrosła, gdy węglowodany zamieniono na białko lub tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (wzrost o 18%), a zmniejszyła się, gdy były to białka lub tłuszcze pochodzenia roślinnego (spadek ryzyka o 18%). Interpretacja [...]